Special Skills 2024

Karise Efterskole onsdag den 11. september 2024

Overgangen fra folkeskolen til ungdomsuddannelser kan være en svær tid, især for unge med særlige behov og læringsforudsætninger. Med spørgsmål som "Hvad er du god til?" og "Hvad kan du lide?", kan det være overvældende at navigere i de mange muligheder, i form af skoler, uddannelser og fag.

På Karise Efterskole tilbyder vi, i samarbejde med Special Skills, de unge en unik mulighed for at afprøve forskellige fag og fagretninger. På Special Skills får de unge mulighed for at føle sig frem og finde ud af, hvad der virkelig tænder en gnist i dem, så de kan komme nærmere en ungdomsuddannelse, der passer til deres individuelle behov og interesser.

En del af special skills_hvid_2

Hvad er Special Skills?

En skræddersyet vejledningsplatform

”På Karise Efterskole ser vi det som vores fornemmeste opgave at præsentere de unge mennesker for mange forskellige uddannelsesmuligheder. Når vi vælger at samarbejde med Special Skills, handler det om at de unge skal motiveres og inspireres. De skal have hænderne i mulden og prøve kræfter med flere forskellige fagretninger” Troels Brandt – Forstander Karise Efterskole  

Special Skills fungerer som en vejledningsplatform med skræddersyet indhold til udskolingselever der modtager specialundervisning, deres lærer og uddannelsesvejledere

Gennem oplevelser, spændende aktiviteter og inspirerende formidling udforsker og udfordrer de unge sig selv i forskellige fagretninger og dyster de i faglige færdigheder indenfor bl.a. gartneri, teknik, auto, køkken.

Fagligheden og indholdet er i fokus. Elever og vejledere møder udover Karise Efterskole, flere andre uddannelsestilbud med hver sin faglige profil, men med det fælles mål at inspirere, motivere og fagligt udfordre de unge på tværs af skoler og tilbud.

 

På Karise Efterskole siden 2022

Disse events er inspireret af Skills Danmarks 'Skills Stafet', men med en ramme, der er tilpasset målgruppen. Kendetegnet ved disse events er, at de er praksisnære og sanselige, hvilket giver eleverne mulighed for at stifte førstehåndsbekendtskab med forskellige fagområder, der er relevante for deres kommende uddannelsesvalg. Et event på Karise Efterskole består af to elementer for eleverne og et arrangement KUN for uu-vejledere:

 

1) Special Skills Dysten

I Special Skills Dysten, konkurrerer eleverne holdvis i en række discipliner som borddækning, piskning af æggehvider, samling af et tastatur og skifte af hjul. Dysten er opdelt i tre sværhedsgrader, så alle uafhængigt af kognitive evner kan være med, og alle bliver tilpas udfordret. Pisterne har farver, hvor den sorte piste er for elever med de færreste kognitive udfordringer, den røde er for dem med nogle kognitive udfordringer, og den grønne piste er for elever med de sværeste kognitive udfordringer.

 

2) Faglig Fordybelse

Her bliver eleverne introduceret til en række praktisk orienterede fagområder som for eksempel madlavning, dyrepleje, mekanik, havebrug og e-sport, blandt andre. Hvert fagområde repræsenteres af sin egen stand på en slags markedsplads, hvor eleverne kan deltage i aktiviteter, der giver dem en dybere forståelse for, hvad hvert fag indebærer. Dette setup er designet til at hjælpe eleverne med at se, hvordan de forskellige fag passer med deres personlige interesser, forventninger og evner. Hele markedspladsen er organiseret sådan, at eleverne kan udforske i deres eget tempo og på deres egne vilkår.

 

TILMELDING ÅBNER DEN 15. MAJ PÅ SPECIALSKILLS.DK

 

3) Special SKills Samtalesalon

Karise Efterskole afholdes sideløbende med Special Skills, et unikt VIP-arrangement, der er åbent for vejledere og andre interessenter i specialundervisningsområdet. Arrangementet tilbyder en enestående chance for at få ny inspiration, udveksle ideer og erfaringer samt at opbygge professionelle netværk med ligesindede eksperter og praktikere inden for feltet. 

 

MERE INFORMATION KOMMER

 

Undervisningsmateriale støtter op

Undervisningsforløbene fra Special Skills er inddelt i tre forskellige niveauer, så det kan tilpasses den enkelte elev. I forløbet arbejder eleverne i en vekselvirkning mellem det fælles og det individuelle. Hvad har vi til fælles? Og hvor er vi forskellige? Forløbet tager udgangspunkt i en række film, eleverne kan spejle sig i. Her præsenteres de for unge i samme målgruppe – og deres liv og kompetencer. Forløbet kan bruges selvstændigt, men kan også bygge op til elevernes deltagelse i et Special Skills event.

Undervisningsforløbene kan hentet her: Undervisningsmateriale

 

Vil du vide mere?

Kontakt: Jeppe Busk eller Sofie Hvid på tilmeld@kaef.dk eller på telefon 56767400

 

SPECIAL SKILLS PÅ KARISE EFTERSKOLE 2024

 

 

DSC_5933DSC_5807_1DSC_5982DSC_6020DSC_6027